SharePoint Lead Interview Questions and Answers – Globant

SharePoint Lead Interview Questions and Answers
SharePoint Lead Interview Questions and Answers

Are you working as a SharePoint lead and trying for interviews? Then you might like these SharePoint lead interview questions and answers.

These SharePoint lead interview questions and answers were asked by Globant.

Globant is an IT and Software Development company operating in Argentina, Colombia, Uruguay, the United Kingdom, Brazil, the United States, Peru, India, Mexico, Chile, Spain, Romania, and Belarus.

SharePoint Lead Interview Questions and Answers

Q1: How to configure error handling in MS Flow in SharePoint

Ans: Microsoft has already provided a powerful feature to handle the exception in Microsoft flow. Please go through the below link to know more about error handling in Power Automate.

Q2: I have a List called Employee List and List having two fields called Employee Name and Employee Department. And Employee Name is a Text field and Employee Department is Chose Field.

I have added three Department in the Option called IT, HR and Fiance.

Suppose I have a list Item – Employee Name: Rajkiran and Department Name: IT

Next, I am going to Option and Remove the IT from my option column, so does this IT files will get deleted from Item which I added?

Ans: When we delete the item from the checkbox option, it will not delete from List items where the deleted option value gets associated. But when we modify that item, it will automatically remove from that item and we have to choose a different choice value.

Q3: I have a two list called Employee List and Department List. In Department List, I have a field called Department Name and I have a lookup column in the Employee List. So My question is If I remove any item in Department List, Does it delete from the Employee list or it will not impact anything

Ans: If we delete the item from the Employee list, obviously it will remove from the associated lookup list.

Q4: How many Items we can fetch at a single call in REST API in SharePoint?

Ans: When doing a GET call to a Rest API from JavaScript “/_api/web/lists/GetByTitle(‘ListName’)/items” the results returned are limited to 100 rows.

So we can fetch the record till 5000 due to the list threshold in SharePoint online.

/_api/web/lists/GetByTitle('ListName')/items?$top=4999

Q5: Is it possible to add 20 filters in a single REST API call in SharePoint?

Ans: Sometimes I can say No due to the length of the URL. The default GET request URL length is 260. It can be modified in on-premise but Online is not possible. Follow this link to modify this default value in On-Premise.

If your GET request URL length exceeds for getting items from a list, then you can solve it using CAML query and POST request.

Q6: How can I add lookup column in REST API in SharePoint?

Ans:

Below is an example, how to add a lookup column in SharePoint Online using Rest API.

Var listName = 'LookupList';

var itemProperties = {
    '__metadata': { "type": "SP.Data.LookupListItem" },
    "Title": 'lookup Taks',
    'AssignedToId': {"results": [18] }  //You can add multi-valued User field value 
};

$.ajax({
    url: _spPageContextInfo.webAbsoluteUrl + "/_api/web/lists/getbytitle('" + listName + "')/items",
    type: "POST",
    contentType: "application/json;odata=verbose",
    data: JSON.stringify(itemProperties),
    headers: {
        "Accept": "application/json;odata=verbose",
        "X-RequestDigest": $("#__REQUESTDIGEST").val()
    },
    success: function (data) {
        console.log(JSON.stringify(data.d));
    },
    error: function (data) {
        console.log(data.responseText);
    }
});

Q7: What is Branching and Merging in TFS?

Ans: Branching in Team Foundation Server means creating a project for a new branch and copying all the content from the initial project to a new one, we’ll cover the process of linking a database to a project (Team Foundation Server project) that will be treated as the main branch.

Merging changes from two branches and verify that everything is merged successfully by comparing a database with branches that were previously merged.

Q8: How many types of Apps in SharePoint?

Ans: There are different types of apps that you can build, which are as follows:

Q9: How to implement Timer Job in SharePoint Online?

Ans: You can create a Windows Azure Timer Job and use CSOM (Client-side object model) as an alternative to a full thrust timer job.

or we can also use MS Flow to create a simple timer-job in SharePoint online.

Q10: How to apply RunWithElivited Prevlized in SharePoint Designer Workflow?

Ans: There is a new feature of SPD 2010 called Impersonation step. You can create an Impersonation step that will run with the credentials of the author, as opposed to the credentials of the user that triggered the workflow. Impersonation steps will also add a few more conditions and actions based on the elevated permissions.

Q11: How to set Event Receiver for specific List?

Ans: We have to modify Element.xml to achieve this. Please do the below change in the code.

<Receivers ListTemplateId="104">
change it to 
<Receivers ListUrl="Lists/MyCustomListName">

Q12: Is it possible to pass Site collection Admin credential while doing an crud operation in SharePoint instead of RunWithElivitedPrevlize?

Ans: I don’t have an answer to this question specifically.

Q13: How to find the exact issue while deploying a solution Package in SharePoint?

Ans: You can follow the MS article to know different types of issues while deploying the solution package in SharePoint. There are fixes to know the exact issue.

Q14: Scenario- I have a Solution package where Content Type and Site columns also Included. When I deployed, Everything got deployed successfully. But when I retract the solution, features get deactivated but my Content Types are not removed from SharePoint List. Why and How we can remove it from everywhere?

Ans: You need to go to Site Settings > Recycle Bin (Under site collection administration) and then remove all items from the “Deleted from end user Recycle Bin” view.

Q15: Please answer, which code is correct?

context.Load(Webs);
context.ExecuteQuery()
context.Load(Lists);
context.ExecuteQuery()
context.Load(items);
context.ExecuteQuery()

or

context.Load(Webs);
context.Load(Lists);
context.Load(items);
context.ExecuteQuery()

Ans: I am not sure the exact answer but I think the first one is correct. It would be more appreciated if anyone provides the answer to this.

Q16: Scenario: In My MS flow there are multiple steps and I want to execute the last steps every time, even previous steps get failed. How to achieve this?

Ans:

Q17: I have full permission to site, but when I am trying to delete my site collection through SharePoint Designer workflow, I am getting an error “Access Denied”. What is the exact issue over here?

Ans: Please try to handle this through system account.

Q18: How to run my MS flow in particular Interval of Time?

Ans: In MS flow Microsoft has already provided an option to execute the flow in a particular time Interval called Recurrence.

For example, specify 2 under Interval and Week under Frequency if you want the flow to run every two weeks.

SharePoint Lead Interview Questions and Answers

Q19: How to segregate Search service applications in different farms in SharePoint?

Ans: Please go through the below ms link to know more about the Search service application.

Q20: When we deployed a SharePoint Hosted App, where exactly it deployed?

Ans: Please go through the below URL to understand the deployment and Permission about Apps in SharePoint.

Note: Please go through the above question and answer which will help you to track the Interview. And please comment here, if any enhancement required in any of the questions and I am expecting your reply in each question so that it will help us to track the Interview.

I hope these 20 real-time SharePoint lead interview questions and answers will help you to crack in interviews.

Donwload Hub site pdf

Download SharePoint Online Tutorial PDF FREE!

Get update on Webinars, video tutorials, training courses etc.

>